Παθήσεις

Όλες οι παθήσεις

Αντιμετώπιση αρρυθμιών

Η διαρκής τεχνολογική εξέλιξη εξασφαλίζει όλο και περισσότερες δυνατότητες στην καρδιολογία. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών, όσον αφορά τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπισή τους.

Ανεύρυσμα

Ανεύρυσμα αορτής ονομάζεται η διάταση της αορτής. Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος το οποίο ξεκινά από την καρδιά, περνά από το θώρακα και την κοιλιά και στο επίπεδο του ομφαλού χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες οι οποίες καταλήγουν στις αρτηρίες των κάτω άκρων.

Αρτηριακή πίεση

Η μακροχρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση hypertension, προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση με αποτέλεσμα την στένωση ή απόφραξη των αρτηριών και μειωμένη αιμάτωση σημαντικών οργάνων που μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία της καρδιάς (στεφανιαία νόσος, στηθάγχη ή έμφραγμα) ή του εγκεφάλου (εγκεφαλικό επεισόδιο) ή σε νεφρική βλάβη.

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν τα κεντρικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα και οξυγόνο υποστούν βλάβη. Αυτό οφείλεται στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, με αντανάκλαση στην πλάτη, το λαιμό ή το αριστερό χέρι, δύσπνοια, ζαλάδα, ναυτία, ταχυκαρδία και αρρυθμίες.

Kολπική μαρμαρυγή

Η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά αλλά και επεμβατικά, με τη μέθοδο της κατάλυσης («ablation»).

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει με αίμα τα διάφορα όργανα του σώματος λέγεται καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα κατά τη συστολή της καρδιάς (αδυναμία εξώθησης του αίματος) ή κατά τη διαστολή της καρδιάς (αδυναμία πλήρωσης της καρδιάς).

Αύξηση λιπιδίων-υπερχοληστερολαιμία

Ως υπερχοληστερολαιμία ορίζεται η αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα πάνω από το φυσιολογικό. Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένες δυνατότητες να διασπάσουν την χοληστερίνη, οπότε σε αυξημένες ποσότητες συσσωρεύεται στο αίμα. Η περίσσεια χοληστερίνης εναποτίθεται στα αγγεία και δυσκολεύει την ροή του αίματος.

Μυοκαρδιοπάθειες

Στις μυοκαρδιοπάθειες υπάρχει ή δημιουργείται παθολογική υφή του μυοκαρδίου συνηθέστερα της αριστερής κοιλίας αλλά κάποιες μορφές αφορούν και τη δεξιά κοιλία. Είναι σοβαρές παθήσεις με επιπτώσεις στην ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής. Οι κυριότερες μορφές είναι η διατατική και η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια της αριστερής κοιλίας και η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας.